Bellen

WhatsAppen

Waterpomp vervangen

  20 november 2020 (bijgewerkt)
  4717 keer bekeken
  Deel dit artikel:

Een waterpomp pompt koelvloeistof door de motor. Dit is nodig om de motor te koelen, die opwarmt door het verbrandingsproces. De omloop van koelvloeistof voorkomt dat de motor oververhit raakt.

Hoe werkt een waterpomp?

De koelvloeistof wordt in het motorblok opgewarmd. Daarna gaat deze richting de neus van de auto, hier komt de koelvloeistof in de radiateur terecht. De radiateur koelt de vloeistof door middel van rijwind of een koelventilator. De waterpomp pompt het koelvloeistof door het koelmechanisme. Doordat het schoepenwiel, wat je kunt vergelijken met een waterrad, continu blijft draaien, blijft de vloeistof door het systeem stromen. Een lager en een keerring zorgen er voor dat het mechanisme gesmeerd draait en er geen koelvloeistof lekt. De waterpomp wordt met een poelie aangedreven door een multiriem of distributieriem.

Gevolgen van een kapotte waterpomp

Wanneer de waterpomp ouder wordt, kan deze koelvloeistof gaan lekken. Als je dit niet op tijd doorhebt komt het koelsysteem koelvloeistof tekort. De motor wordt hierdoor te heet. Ook kan er koelvloeistof in de lager terechtkomen. Het gevolg hiervan is dat het lager steeds zwaarder gaat lopen waardoor de pomp vastloopt. Ook kan de motor vastlopen.

Als het niveau van de koelvloeistof te laag is, laat deze dan controleren en bijvullen door een specialist. Is er vastgesteld dat bijvullen geen zin heeft omdat de waterpomp lekkage heeft, dan moet deze vervangen worden.

Kenmerken van een kapotte waterpomp

Omdat de motor veel warmer wordt dan de bedoeling is, zul je dit merken op verschillende vlakken. Er kan een melding verschijnen op het dashboard dat de motor te warm wordt. Er kan rook onder de motorkap vandaan komen en het kan mogelijk gaan stinken in de auto. Wanneer je een of meerdere van deze kenmerken herkent, raden wij je aan om direct te stoppen. Wanneer de motor afgekoeld is kun je het beste naar de dichtstbijzijnde garage rijden om de schade te beperken. Zo voorkom je dat er componenten rondom de motor gaan smelten of dat er onderdelen sneller slijten door de warmte.

Wanneer onze specialisten vaststellen dat de waterpomp defect is, zal deze vervangen moeten worden. Herken je een of meerdere kenmerken van een kapotte waterpomp? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op via 0512 - 511 335 (klik om te bellen) 0512 - 511 335 of stuur ons een .

Relevante artikelen