Bellen

WhatsAppen

Aircopomp vervangen

  20 november 2020 (bijgewerkt)
  9487 keer bekeken
  Deel dit artikel:

Zowel in de zomer als de winter is een aircosysteem in de auto een aangename luxe. In de zomer zorgt het voor heerlijke verkoeling en in de herfst en de winter helpt het tegen beslagen ruiten. Helaas kan een aircosysteem defect raken, wat meestal een kostbare aangelegenheid is. In dit artikel besteden we aandacht aan een defecte aircopomp.

Wat is een aircopomp precies?

De aircopomp of airco compressor is een pomp die de het koudemiddel van een aircosysteem samenperst om zo de druk te verhogen. De aircopomp wordt aangedreven door de multiriem, waardoor het aircosysteem alleen werkt bij een draaiende motor.

Hoe werkt een aircosysteem?

Om de werking van de pomp beter te begrijpen leggen we je in het kort uit hoe een aircosysteem werkt.

Gebruikmaking van natuurkundig verschijnsel

Om de werking van een aircosysteem te begrijpen moet je weten dat het gebruik maakt van een natuurkundige verschijnsel. Namelijk dat het verdampen van vloeistof energie kost in de vorm van omgevingswarmte.

Voorbeeld

Als je het tijdens een warme zomerdag toch koud hebt, als je uit het zeewater komt, heeft te maken met ditzelfde principe: het water op je huid verdampt en gebruikt daarvoor omgevingswarmte, waardoor je het koud krijgt.

De onderdelen van een aircosysteem

Bron: lageautokosten.nl

De compressor (1) pompt koudemiddel onder hoge druk het systeem in.

Vervolgens wordt het gas in de condensor (2) weer afgekoeld en wordt het weer vloeibaar.Daarna zorgt de filterdroger (3) voor het wegfilteren van vuil en vocht.

De expansieklep (4) zorgt ervoor dat de druk verlaagd wordt. Het koudemiddel verdampt hierdoor in de verdamper (5). Dit verdampingsproces kost omgevingswarmte, waardoor er afgekoelde lucht ontstaat. Deze lucht wordt vervolgens het interieur in geblazen (6). Het resultaat is een koele auto (7).

Hoe herken je een defecte aircopomp?

Als leek is het lastig om vast te stellen of de aircopomp de oorzaak is bij een defecte airco. Komt er echter een vreemd geluid uit de motor als de airco wordt ingeschakeld? Grote kans dat dit door de aircopomp wordt veroorzaakt.

Waarom gaat een aircopomp stuk?

De aircocompressor bevat bewegende onderdelen die gesmeerd dienen te worden. De olie hiervoor is verwerkt in het koudemiddel. Wanneer het peil van het koudemiddel te laag wordt, wordt de pomp niet meer goed gesmeerd. Met als gevolg dat deze op den duur stuk loopt. Het aircosysteem is nooit helemaal 100% afgesloten. Daardoor ontsnapt er zo’n 10% koudemiddel per jaar. Het is belangrijk om het aircosysteem om de 4 jaar te laten bijvullen, om zo onnodige schade aan de aircopomp te voorkomen.

Multimerk is dé aircospecialist van het Noorden

Multimerk is al sinds jaar en dag dé aircospecialist van het Noorden. Onze ervaren aircospecialisten stellen snel en deskundig een diagnose wanneer de airco niet meer koud wordt. We geven je vervolgens eerlijk advies over de vervolgstappen. In sommige gevallen is bijvullen van het aircosysteem afdoende om een airco weer koud te maken.

Wordt de airco niet meer koud? Bel 0512 - 511 335 (klik om te bellen) 0512 - 511 335 of stuur een . We geven je graag advies!

Relevante artikelen