Bellen

WhatsAppen

Schokdempers laten vervangen

  20 november 2020 (bijgewerkt)
  8165 keer bekeken
  Deel dit artikel:

Je weet ongetwijfeld dat iedere auto een veersysteem bevat om de hobbels mee op te vangen. Echter een veer alléén is niet voldoende. Met enkel een veer zou de auto op en neer gaan deinen nadat je door kuil of hobbel bent gereden. Dat is niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk.

Een schokdemper of schokbreker is een onderdeel dat op hydraulische wijze het op en neer bewegen van de veren dempt. Daarmee wordt voorkomen dat de auto na blijft deinen. Daarnaast voorkomt de schokdemper dat het wiel de carrosserie raakt wanneer je door een flinke kuil rijdt.

Wat is de levensduur van een schokdemper?

Over het algemeen gaat een schokdemper flink wat jaren mee. Er is geen standaard levensduur op te geven bij schokdempers. Uiteraard is de levensduur afhankelijk van de mate waarop de dempers worden belast. Bij een rustige rijstijl gaan schokdempers langer mee.

Hoe herken je een defecte of versleten schokdemper?

Een schokdemper slijt erg langzaam. Dat is natuurlijk fijn voor je portemonnee. Een nadeel daarvan is dat je de verminderde werking van de schokdemper nauwelijks opmerkt. Zonder dat je het merkt, kunnen schokdempers al behoorlijk versleten zijn. Versleten schokdempers zorgen o.a. voor:

  • een langere remweg
  • minder controle in bochten
  • meer kans op aquaplanning
  • hogere slijtage van banden
  • hoger brandstofverbruik

Een schokdemper die volledig defect is merk je gauw genoeg op. Je hoort een flinke klap als je door een kuil rijdt en de auto heeft de neiging om flink na te deinen. Een versleten schokdemper kun je ook opmerken door de auto in een hoek van de motorkap flink naar beneden te drukken. Wanneer de auto meerdere malen op en neer deint, voordat deze stilstaat, is er iets mis met de schokdempers.

Zie je tenslotte olie uit de schokdemper druppen wanneer je onder de auto kijkt? Dan is de schokdemper lek en dient deze vervangen te worden. De werking gaat bij een lekkage snel achteruit, totdat de schokdemper niets meer doet.

Doorrijden bij versleten / defecte schokdemper

Het is onverstandig om door te rijden bij een versleten of defecte schokdemper. Ten eerste breng je daarmee jezelf én medeweggebruikers in gevaar, vanwege een langere remweg en minder controle over de auto. Daarnaast veroorzaakt het doorrijden schade aan de auto. Bovendien rijdt een auto met defecte schokdemper verre van comfortabel.

Laat de schokdemper vervangen door Multimerk

Twijfel je aan de werking van de schokdempers van je auto? Deint de auto na bij een hobbel in de weg? Neem direct contact op met Multimerk en voorkom gevaarlijke situaties. Onze specialisten inspecteren de schokdempers en vervangen deze indien nodig. Bel 0512 - 511 335 (klik om te bellen) 0512 - 511 335 of vraag een gratis offerte aan.

Relevante artikelen