Bellen

WhatsAppen

Start-stopsysteem

  20 november 2020 (bijgewerkt)
  3733 keer bekeken
  Deel dit artikel:

Een start-stop systeem, wat is het en hoe werkt het? Wij van Multimerk geven antwoord op je vragen.

Wat is een start-stopsysteem?

Wanneer je stilstaat voor een rood stoplicht verbruikt de motor onnodig brandstof. Het start-stopsysteem zorgt ervoor dat de auto automatisch afslaat wanneer je stil staat. Wanneer je de koppeling weer intrapt gaat de motor weer aan zodat je je weg kan vervolgen.

Hoe werkt een start-stopsysteem?

Handgeschakeld:

Bij een handgeschakelde auto gaat het start-stopsysteem in werking wanneer je de auto in de vrij zet en de koppeling laat opkomen.

Om de motor weer te activeren zul je de auto in de versnelling moeten zetten en de koppeling weer intrappen. Nu zal de motor weer automatisch aangaan en kan je verder rijden.

Automaat:

Wanner je met een automatische versnelling rijd hoef je alleen de rem in te drukken wanneer je stilstaat en gaat het systeem in werking.

Om de motor weer te activeren zul je de rem op moeten laten komen en de motor start vervolgens automatisch.

Om het systeem helemaal uit te doen kun je via een knop op je dashboard of onder je automatische handrem deze handmatig uitschakelen.

Wanneer werkt het start-stopsysteem?

Het start-stopsysteem moet aan flink wat eisen voldoen voordat het in werking treedt. Per voertuig kunnen deze eisen verschillen. Voorbeelden zijn:

Temperatuur in de auto

De airco draait op de motor, wanneer de motor dus uitgaat koelt de airco niet. Om ervoor te zorgen dat het toch koelt in de auto zal het start-stopsysteem niet uitgaan voordat het koel genoeg is.

Warmte in de auto

Wanneer de motor nog koud is zal de het systeem niet automatisch activeren. Dit komt omdat de motor ervoor zorgt dat het warm blijft in de auto, om de auto binnen warm te houden zal de motor dus aanblijven.

Snelheid niet boven X km/h

De rijsnelheid sinds de laatste keer dat de motor werd afgezet was hoger dan X km/h. Wanneer de rijsnelheid onder de X km/h blijft zal de motor niet opnieuw automatisch afslaan, dit komt voor bij langzaam rijdend verkeer zoals in een file.

Conditie van de accu

Bij een te lage spanning in de accu zal het systeem niet in werking gaan. De reden hiervoor is omdat wanneer de spanning te laag is hij na het automatisch uitgaan niet genoeg spanning zal hebben om weer automatisch te kunnen starten.

Problemen met het start-stopsysteem?

Heb je problemen met het start-stopsysteem en werkt deze niet naar behoren? Neem dan snel contact op met onze specialisten via 0512 - 511 335 (klik om te bellen) 0512 - 511 335 of stuur ons een