Bellen

WhatsAppen

Katalysator vervangen

  20 november 2020 (bijgewerkt)
  4462 keer bekeken
  Deel dit artikel:

De katalysator is een onderdeel in de auto dat de uitstoot van schadelijke gassen vermindert. We leggen je graag uit hoe de katalysator werkt en waardoor het stuk gaat. Direct contact opnemen? Bel 0512 - 511 335 (klik om te bellen) 0512 - 511 335, stuur een of vraag een offerte aan via de website.

Wat is een katalysator?

De katalysator bevindt zich onder de auto in het uitlaatsysteem, dicht bij de motor. De katalysator lijkt op een filter (dat is het overigens niet!) met allerlei kleine doorgangen de uitlaatgassen doorheen stromen.

Bron: CC BY-SA 3.0, van Wikimedia Commons

De kern van de katalysator is geïmpregneerd met de edelmetalen platina, palladium en rhodium. Wanneer de uitlaatgassen in aanraking komen met deze metalen, worden de gassen door een scheikundig proces omgezet naar veel minder schadelijke gassen. Om dit scheikundige proces in de katalysator op gang te krijgen is wel een minimale temperatuur van zo’n 250 graden nodig.

Waardoor gaat een katalysator stuk?

Een katalysator kan een autoleven lang meegaan. Helaas is dit niet altijd het geval. De katalysator kan helaas door diverse oorzaken toch defect raken. Zo is het voor een katalysator schadelijk wanneer de auto enkel gebruikt wordt voor korte ritjes. De temperatuur van de katalysator wordt dan zelden hoog genoeg waardoor de boel verstopt raakt met onverbrande koolstofaanslag.

Daarnaast is het voor de katalysator erg schadelijk wanneer er door een lekkage olie in de katalysator terecht komt. De edelmetalen raken dan bedekt met een laagje olie waardoor de werking van de katalysator afneemt.

De lambdasondesensoren meten de uitstoot van de auto. Wanneer deze niet goed functioneren kan dit de katalysator beschadigen.

Hoe herken je een defecte katalysator?

Wanneer de katalysator stuk is en de uitstoot dus schadelijker wordt, zal er waarschijnlijk een lampje gaan branden op het dashboard.

Verder kan het vermogen van de auto afnemen, er kan een rammelend geluid te horen zijn onder de auto. Bij de APK-keuring wordt de uitstoot van de auto gemeten. Wanneer de katalysator defect is, zal deze uitstoot te hoog zijn.

Problemen met de katalysator?

Vermoed je dat de katalysator defect is? Neem contact op met Multimerk via 0512 - 511 335 (klik om te bellen) 0512 - 511 335 of stuur een .

Relevante artikelen